Splintret

 

Forlag: Cappelen Damm

Tittel:Splintret

Forfatter: Neal Shusterman

Antall sider: 363

Kilde: Leseeksemplar

Sjanger: Thriller Dystopisk

 

Om handlingen: 

Annen borgerkrig, også kjent som "Heartland-krigen", var en lang og blodig konflikt som ble utkjempet på grunn av ett enkelt stridsspørsmål: abort. For å få slutt på krigen ble en samling grunnlovstillegg kjent som "Livsloven" vedtatt. Det tilfredsstilte hærene til både abortmotstanderne og abortforkjemperne.

Ifølge Livsloven kan et menneskeliv ikke røres mellom unnfangelsesøyeblikket og barnets trettende fødselsdag. Når barnet er mellom tretten og atten år, kan imidlertid en forelder velge å "abortere" et barn med tilbakevirkende kraft....på den betingelse at barnets liv "teknisk sett" ikke avsluttes. Prosessen som gjør det mulig både å avbryte et barns liv og holde det i live, kalles "fragmentering". Fragmentering er nå en vanlig og akseptert praksis i samfunnet.

Om forfatteren:

Neal Shusterman har ligget flere ganger på New York Times' beststelgerliste og har skrevet over tretti prisvinnende bøker for barn, ungdom og voksne, deriblant Full Tilt, Skinjacker-trilogien (Everlost, Everwild og Everfound), Livsloven-tetralogien (Splintret, Spleiset, Sjelløs og Samlet), Bruiser og The Schwa Was Here, som vant Boston Globe-Horn Book-prisen for skjønnlitteratur. Flere av bøkene hans vurderes filmatisert. Når Neal ikke reiser verden rundt, bor han i Sør-California.

Hentet fra Cappelen damm sin hjemmeside.

 

Min mening:

Splintret er første bok i serien "Livsloven", og serien består av fire bøker. Da jeg hørte at denne serien skulle bli oversatt til norsk ble jeg utrolig glad. Den har blitt rost høyt opp i skyene av flere boklesere på Youtube(i samfunnet Booktube). Av den grunn hadde jeg store forventninger til første bok i serien, og de ble virkelig oppfylt.

For det første er boken fylt med masse spenning, og du klarer ikke å løsrive deg fra boken når du først har begynt. For min del ble den lest ut på noen timer i løpet av en dag, og for en leseopplevelse! Mye av dens spenning er på grunn av at den er så handlingspreget, men også på grunn av hvordan samfunnet er oppbygd. En stor bonus ved boken er dessuten dens samling av flere komplekse og realistiske karakterer. Det er ikke kun en hovedperson i denne boken, men flere ungdommer som står i møte med fragmentering på en eller annen måte. Forfatteren behersker å fortelle historien gjennom flere karakterer på en glimrende måte, og dermed får han vist flere aspekter ved fragmentering. Noe som gir boken dybde og et svært realistisk preg etter min mening.

Som dere sikkert forstår vil bokens oppbygging av samfunnet omhandle at dette samfunnet anser fragmentering som både en vanlig og nokså akseptert virksomhet. Å lese om fragmentering og dens konsekvenser ga meg frysninger over hele ryggen, men det var også dette konseptet som utgjorde selve spenningen i boken. Ettersom du som leser vil stille mange kritiske, etiske og moralske spørsmål- og det er det jeg eeelsker ved denne boken! Du vil stille spørsmål rundt abort, organdonering, fragmentering og ikke minst om menneskeverdi.  Det er riktignok en bok for ungdommer, men jeg er sikker på at flere voksne ville hatt godt av å lese denne boken!

Bok to "Spleiset" er allerede blitt oversatt, og jeg skal skaffe meg den så fort jeg får mulighet!

Terningkast 6

Har du lest denne boken, og hva er i så fall din mening om den?

 10 kommentarer

Little Miss Sunshine

25.07.2016 kl.14:50

Ouh, dette virket veldig spennende! :-D

Siri

25.07.2016 kl.17:36

Little Miss Sunshine: Anbefaler boken på det sterkeste :D Tror du kommer til å like den godt!

Benedicte Arntzen

26.07.2016 kl.18:29

å, den hørtes god ut!!

Siri

26.07.2016 kl.18:33

benedicte arntzen: Dette var virkelig en god bok ja :)!

Ina

27.07.2016 kl.20:24

Er en smule lei av dystopier generelt for det har blitt så mye av dem de siste årene, men må si at denne frister litt likevel:) Flott anmeldelse:)

Siri

27.07.2016 kl.22:09

Ina: Tusen takk :D Ja, jeg skjønner så absolutt hva du mener! Synes det er litt vel mye av dystopier selv, men denne var et friskt pust i sjangeren vil jeg si!

Selma

28.07.2016 kl.22:08

Altså, jeg er ikke superfan av dystopibøker, men må innrømme at denne virket spennende. Får vel gi den en sjanse :) Skal settes på "to read"-lista mi!

Siri

29.07.2016 kl.01:05

Selma: Så flott :D Håper du vil like den!

Ina

28.07.2016 kl.22:23

Det trengs. Et friskt pust for mange dystopier er like. De få dystopiene jeg har likt av de mange jeg har lest er: The Road, Fluenes Herre og Menneskebarnet. Ellers har andre bøker i samme sjanger druknet i hverandre på en måte. Men skal undersøke denne siden du mener den er forfriskende for enkelte sjangere trenger et friskt pust av og til:)

Siri

29.07.2016 kl.01:08

Ina: Ja, skjønner hva du mener. Mulig du har lest en del flere dystopier enn meg altså, men jeg syntes denne var nokså original i forhold til andre bøker i denne sjangeren jeg har lest :) !

Skriv en ny kommentar

hits