Barneselskapet av Agatha Christie

SONY DSC

Forlag: Aschehoug

Utgitt: 1988 (Norsk utgave)

Forfatter: Agatha Christie

Tittel: Barneselskapet

Antall sider: 152

Kilde: Min egen boksamling

 

Om handlingen:

Kriminalforfatterinnen Ariadne Oliver er på besøk hos en gammel venninne i en småby. Her dumper hun midt opp i en tenåringsfest. En ung pike i selskapet har skrytt av at hun en gang har vært vitne til et mord. Så – under denne tilsynelatende så uskyldige festen – blir hun drept. Kan en morder ha tatt henne alvorlig og fryktet avsløring? Mesterdetektiven Hercule Poirot blir tilkalt…

Hentet fra baksiden til boken.

 

Om forfatteren:

Da Agatha Christie, tidenes krimdronning, døde i 1976, hadde hun rukket å skrive 110 bøker – hvorav 80 var i krimgenren. Bøkene er solgt i to milliarder eksemplarer, de er oversatt til mer enn 150 språk, og det blir laget utallige filmer og fjernsynsserier som bygger på Christie-romaner og -noveller. Agatha Christie debuterte i 1920 med “Styles-mysteriet”, der hennes mest kjente detektivskikkelse, Hercule Poirot, ble introdusert. Først ti år senere dukket Miss Marple opp i “Mord på prestegården”.

Hentet fra Aschehougs hjemmeside her.

Min mening:

For noen år tilbake skaffet jeg flere bøker av Agatha Christie, og jeg fikk nå muligheten til å lese en av bøkene om Poirot. Bøkene var brukte, men de var i god tilstand. En mulig skatt til en billig penge? – ja takk!

Jeg har lenge ønsket å utforske flere bøker innenfor krimsjangeren, og tenkte at bøkene til Agatha Christie ville være en god introduksjon til denne sjangeren. Jeg må innrømme at jeg ikke leser krim så veldig ofte, men jeg er svært glad i å se på tv-serier innen krim. Av den grunn burde jeg også utforske sjangeren i dens litterære form.

Helt siden jeg var liten har jeg vært begeistret for karakteren Poirot. Hans intelligens imponerte meg stadig vekk, og jeg var spent på å oppleve karakteren i litterær utgave. Nok en gang imponerte han med sin evne til å se sammenhenger blant selv de minste detaljer, og han klarte dermed å løse mordgåten. Jeg oppdaget dessverre ikke løsningen. Enkelte deler av løsningen hadde jeg forutsett, men slettes ikke alt.

Etter min mening var boken litt treg i begynnelsen, men de siste 70 sidene steg virkelig spenningen. Min oppfatning kan ha sammenheng med at jeg leste denne boken over flere dager, og jeg erfarte at jeg heller burde lese slike krimbøker mer intenst. Ved å lese boken over færre dager ville jeg muligens husket flere av detaljene og karakterene tydeligere. Å ha en slik oversikt tror jeg er spesielt viktig mens man leser krimbøker, for jeg ønsker jo tross alt å spekulere i hvem som er morderen.

Karakter svak 5

Har du lest noen bøker av Agatha Christie? Hvilke i så fall?

5 kommentarer
  1. Husker jeg leste den for mange år siden. Ikke en av mine favoritter, men likte at den var litt stemningsfull. Lenge siden jeg har lest noe av A. Christie nå.

  2. Jeg kjøpte A Caribbean Mystery, en av Christies Miss Marple-bøker, på bokloppis i fjor en gang, og det er vel den eneste boken av Agatha Christie som jeg har lest. Men jeg likte den veldig godt, så jeg burde absolutt sjekke ut noen flere 🙂

  3. Hei. ‘Barneselskapet’ er på min topp ti-liste over Agatha Christies romaner om Hercule Poirot, og jeg er enig i at spenningen virkelig stiger mot slutten. Boken ble omtalt som et gigantisk comeback for Poirot i engelsk presse da den utkom i 1969. I hele sitt forfatterskap, og spesielt i mange av sine siste bøker, viser Agatha Christie at psykologisk innsikt og personskildringer er like viktige elementer i bøkene hennes som gode plots. Samtidige anmeldelser i både engelske og norske aviser påpekte nettopp at personskildringene er faktoren som gjør at Agatha Christies bøker utmerker seg sammenlignet med annen kriminallitteratur. En annen favoritt, ‘Elefanter glemmer ikke’, er en av Agatha Christies mest undervurderte romaner, sørgelig nok også blant mange fans. Det er blitt hevdet at hennes alder til slutt påvirket forfatterskapet. I den grad det er noe i dette overhode så er det helt uten betydning. ‘Elefanter glemmer ikke’ har dypt følte karakterer, og i tillegg til å være en kriminalroman er den også en meget sterk kjærlighetsroman, en av de beste for sin tid.
   Min liste over de 10 beste romaner med Hercule Poirot er som følger (årstallene henviser til de engelske 1. utgavene).
   Doktoren mister en pasient (1926)
   Mord på Orientekspressen (1934)
   Kortene på bordet (1936)
   Døden på Nilen (opprinnelig utgitt på norsk med tittel ‘Hun fulgte efter’) (1937)
   Guds kvern maler langsomt (1938)
   Fem små griser (1942)
   Fru McGinty er død (1952)
   Barneselskapet (1969)
   Elefanter glemmer ikke (1972)
   Teppet faller, Poirots siste sak (utgitt 1975, skrevet på 40-tallet)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg