Boktips på en mandag – Kunsten å ikke kaste mat av Thomas Horne

SONY DSC

Forlag: Handverk Forlag

Utgitt: 2017

Forfatter: Thomas Horne

Tittel: Kunsten å ikke kaste mat

Kilde: Biblioteket

Denne mandagens boktips er boken “Kunsten å ikke kaste mat” av Thomas Horne. For noen uker siden lånte jeg den på biblioteket, og det tok ikke lang tid før den var ferdiglest. Så litt om hva boken handler om:

“Vi har blitt generasjonene som kaster mat – minst en tredel av alt vi produserer. Det er katastrofalt for klimaet og miljøet vårt. Det er åpenbart et økonomisk problem, og dypest sett er det umoralsk, så lenge bortimot en milliard mennesker legger seg sultne hver eneste dag. Med denne boka kan du bidra til å redusere matkastingen. Vi går gjennom mer enn 100 av de vanligste matvarene og forklarer hvordan du kan vurdere holdbarheten med dine egne sanser. Stort sett går det nemlig helt fint å spise mat som har gått ut på dato eller ser litt trist ut. Boka gir også råd om oppbevaring, planlegging og bruk av restemat.”

Hentet fra baksiden til boken “Kunsten å ikke kaste mat”.

SONY DSC

Jeg hadde hørt litt om denne boken før jeg lånte den på biblioteket, og tenkte at en bok med et så viktig tema fortjener min oppmerksomhet. Den første delen av boken forteller hvorfor det er så viktig at vi begrenser matsvinnet, og diskuterer i tillegg hvorfor man så lett kaster mat. Denne delen av boken ga i alle fall meg en vekker, og gjorde at jeg følte større ansvar og interesse for å bry meg mer om matkasting.

Deretter gir boken generelle tips til hvordan man skal unngå å kaste mat. Mange av disse generelle tipsene omhandler hvordan du skal unngå at maten i det hele tatt blir i dårlig. Resten av boken fungerer som et oppslagsverk til hvordan man skal vurdere kvaliteten til noen av de vanligste matvarene.

Jeg lærte masse av å lese denne boken. Både angående hvorfor det er så viktig å unngå matkasting, og hvordan jeg som privatperson kan bekjempe dette problemet. Noe jeg satte stor pris på var at Horne forklarte nøye hvorfor enkelte matvarer har dårligere holdbarhet, og han ga dessuten tips til hva du kan gjøre med f.eks. grønnsaker som ikke er i den beste tilstanden.

Jeg storkoste meg mens jeg leste denne boken, og opplevde å si “ahhh” og “interessant” flere ganger. Siden jeg lånte denne boken på biblioteket står den nå på ønskelisten min, for et slikt oppslagsverk skulle jeg gjerne hatt stående på kjøkkenet mitt. Slik kan jeg enkelt sjekke hva som var spesielt med holdbarheten til den og den matvaren. I tillegg tror jeg den ville fungert som en viktig påminner. En påminner om at jeg bør bruke sansene mine før jeg i det hele tatt vurderer å kaste mat.

Har du et eller flere boktips denne mandagen?

5 kommentarer
  1. Viktig tema som ofte er blitt tatt opp i media. Jeg er ikke spesielt interessert i mat eller matlaging, men kommer opp med noen rare nødløsninger når det gjelder retter av rester. =)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg