Boktips på en mandag – Barnepiken av Kathryn Stockett

SONY DSC

Forlag: Cappelen Damm

Utgitt: 2011

Forfatter: Kathryn Stockett

Tittel: Barnepiken

Kilde: Min egen boksamling

Endelig fikk jeg lest boken bak den fantastiske filmen «Barnepiken». Filmen så jeg for mange år siden, og den likte jeg kjempegodt. Av den grunn ønsket jeg å lese boken som var filmens utgangspunkt, og jeg storkoste meg under lesingen. Så, litt om bokens handling:

Barnepiken beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og deres hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i felles utfordring av grenser. 22 år gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge sin mor har ett viktig oppdrag: å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens vennine, Minny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer tilværelsen deres.

Hentet fra baksiden til «Barnepiken».

SONY DSC

Bokens historie er sterk og rørende, og det var til tider grusomt å lese om behandlingen av de sorte hushjelpene og generelt mørkhudede. Man fikk lett frysninger gjennom hele kroppen av å lese om flere forferdelige hendelser, men gjennom disse alvorlige stundene er også boken fylt med humor og glede. Av den grunn føler jeg denne boken har alt jeg ønsker i en god bok, og tårene mine under lesingen hadde ulike årsaker. Jeg kunne nemlig både ta til tårene under de triste øyeblikkene, og samtidig le så tårene trillet på grunn av bokens humor.

Jeg liker dessuten karakterutvalget i boken ganske godt, og de tre hovedkarakterene Skeeter, Aibileen og Minny er de som driver historien videre. De blir en interessant trio med deres ulike personligheter. Den ambisiøse Skeeter, den omsorgsfulle Aibileen og den bestemte Minny. Spesielt Minny hadde en unik personlighet, og hennes tøffe karakter, frekkhet og humor fikk meg lett til å trekke på smilebåndene.

Alt i alt, om du ønsker å lese en sterk historie fylt med en viktig lærdom, seriøsitet og humor, anbefaler jeg deg sterkt å plukke opp «Barnepiken». Ja, forresten – boken var minst like god som filmen. Om ikke bedre.

Har du et eller flere boktips denne mandagen?

10 kommentarer

Siste innlegg