Dagens bokmerke # Galtvort

Fremover tenker jeg å vise dere noen av bokmerkene i samlingen min. Som bokelsker har jeg en del bokmerker, og jeg elsker å samle på dem. De er både praktiske og ofte veldig fine utseendemessig. Det er en fin kombinasjon!

SONY DSC

Dagens bokmerke er et bokmerke jeg skaffet da jeg besøkte Harry Potter Warner Bros Studio Tour London for første gang. Moren min kjøpte en samling med to bokmerker inspirert av Harry Potter, og jeg fikk et av dem. Det var utrolig snilt av henne, og jeg må si at bokmerket har et av de fineste motivene som finnes- nemlig Galtvort!

SONY DSC

Som jeg nevnte tidligere er bokmerker i seg selv praktiske ved at du kan markere hvor langt du har kommet i lesingen, men slike magnetiske bokmerker blir hakket mer praktisk. Da risikerer man nemlig ikke at bokmerket plutselig faller ut, og å miste oversikten over lesingen er noe bokelskere absolutt ikke ønsker.

Hva syntes du om dagens bokmerke?

Boktips på en mandag – Bobla av Siri Pettersen

SONY DSC

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2017 (Norsk utgave)

Forfatter: Siri Pettersen

Tittel: Bobla

Kilde: Lånt fra Biblioteket

 

Denne mandagens boktips er “Bobla” av Siri Pettersen, og bokens målgruppe er barn og ungdom. Så, litt om hva boken handler om:

Kine er en slave. Hun tvinges til å stå opp, tvinges til å gå på skolen, tvinges til å pugge ting hun ikke trenger, tvinges til å leve med kallenavnet Bobla, tvinges til å bytte helmelk ut med lettmelk, tvinges til å gå på svømming, og tvinges til å synge i det pillråtne julekoret. Hun må følge andres møkkaregler, i en møkkaby, i en møkkaverden.

Etter tidenes verste skoledag finner hun ei mystisk glasskule på kirkegården, med ei tøydukke i. Kula vokser til ei diger boble, stor nok til at hun kan gå inn og ut av den. Den inneholder nøkkelen til friheten hun har lengtet etter. Og den kan fly! Endelig kan hun melde seg ut! Drite i alle andre og være helt i fred. Bare hun, og den gufne filledukka. For alltid…

Hentet fra baksiden til boken “Bobla”.

SONY DSC

Boken handler om Kine som er frustrert over en god del, slik som kallenavnet hennes, svømmingen på skolen, noen ganger foreldrene osv. Redningen blir den digre bobla, men på grunn av den lærer Kine også en del om seg selv som person. Etter min mening viser boken hvilken viktig betydning venner og familie har, og dette likte jeg godt ved boken.

Dessuten syntes jeg ideen om glasskula, eller bobla var veldig kreativ og original. Jeg kan ikke komme på noen bøker med et lignende konsept, og det var spennende å lese om hvordan bobla fungerte.

Jeg er nok ikke innenfor bokens målgruppe, men jeg mener både barn, unge og voksne godt kan lese “Bobla” av Siri Pettersen.

Har du lest “Bobla” av Siri Pettersen?

Har du et boktips denne mandagen?

Boktips på en mandag- Min søsters grav av Robert Dugoni

SONY DSC

Forlag: Gursli Berg Forlag

Utgitt: 2015 (Norsk utgave)

Forfatter: Robert Dugoni

Tittel: Min søsters grav

Kilde: Anmeldereksemplar

 

Denne mandagens boktips er “Min søsters grav” av Robert Dugoni. Jeg har ikke vært noe særlig begeistret for krimbøker, men denne falt i smak hos meg. Men først, litt om hva boken handler om:

I tjue år har Tracy Crosswhite stilt spørsmål ved etterforskningen av søsteren Sarahs forsvinning og den påfølgende rettssaken. Hun tror ikke at Edmund House – en tidligere straffet voldtektsmann og mannen som ble dømt for drapet på Sarah – er den skyldige. Saken motiverer Tracy til å jobbe for å opprettholde lov og rettferdighet, og hun blir etterforsker i Seattle-politiet og vier livet til å oppklare drapssaker.

Da Sarahs levninger til slutt blir funnet i nærheten av hjembyen deres, nord i Cascade-fjellene i delstaten Washington, er Tracy fast bestemt på å finne svarene hun har lett etter. Men i letingen etter den virkelige drapsmannen avdekker hun mørke, gamle hemmeligheter som kommer til å forandre hennes forhold til fortiden for alltid – og åpne døren til en dødelig fare.

Hentet fra Gursli Berg forlagets hjemmeside her.

SONY DSC

Noe jeg likte svært godt ved boken var at den inneholdt tilbakeblikk fra både Sarah og Tracys barndom, men også tilbakeblikk fra da Sarah forsvant. De førstnevnte tilbakeblikkene følte jeg ga dybde til historien, og man fikk gjennom dem større innsikt i søsterforholdet og deres personligheter. For min del føltes karakterene på denne måten mer realistiske, og det vekket et engasjement for å vite omstendighetene rundt Sarahs forsvinning.

En bonus ved boken er etter min mening selve coveret, og det passer godt til bokens tittel og innhold. Både tittelen og coveret fremmer en uhyggelig følelse hos leseren, og dette setter stemningen for lesingen videre.

Historien er fylt med mye spenning, og spesielt avslutningen syntes jeg var nervepirrende og dramatisk. Jeg føler meg motivert til å lese mer krim etter å ha lest om Tracy Crosswhite, og jeg har for øyeblikket lånt bok nummer to i bokserien fra biblioteket.  

 

Har du lest “Min søsters grav” av Robert Dugoni?

Har du et boktips denne mandagen?

Piken på toget av Paula Hawkins

SONY DSC

 

Forlag: Bazar

Utgitt: 2016 (Norsk, pocket)

Forfatter: Paula Hawkins

Tittel: Piken på toget

Antall sider: 413

Kilde: Anmeldereksemplar

 

Om handlingen:

Rachel tar det samme toget hver dag. Det venter alltid på samme stoppsignal, og hun har utsikt til en rekke med bakhager. Gjennom vinduet ser hun det samme paret spise frokost på verandaen sin. Hun kaller dem Jason og Jess, og synes allerede hun kjenner dem. I hennes øyne har de et perfekt liv. Om bare Rachel kunne være like lykkelig.

En dag ser hun noe sjokkerende. Det er bare ett minutt til toget går videre, men det er nok. Alt er endret. Nå har Rachel en mulighet til å bli del av det livet hun hittil bare har betraktet. Nå skal de få se: Hun er noe langt mer enn bare piken på toget…

Hentet fra bokomslaget til “Piken på toget”.

 

Om forfatteren:

Paula Hawkins er født i Zimbabwe, men har bodd i London siden 1989. Hun jobbet som journalist i 15 år før hun ble forfatter. Piken på toget er hennes første thriller, og boken ble i løpet av noen måneder en internasjonal megabestselger med mer enn fem millioner solgte eksemplarer. Boken har toppet alle internasjonale bestselgerlister, og har vært den raskest selgende boken noensinne. Filmrettighetene har blitt kjøpt av Steven Spielbergs Dreamworks.

Hentet fra bokomslaget til “Piken på toget”.

 

Min mening:

Boken skifter mellom synspunktene til karakterene Rachel, Megan og Anna. Hver av dem har sine utfordringer de må prøve å håndtere, og det var etter min mening interessant å få innsyn i de ulike karakterenes tanker og følelser. På grunn av dette fikk leserne også vite hvordan karakterene er bundet sammen.

Av de tre nevnte karakterene får vi hovedsakelig innsyn i Rachels tanker. Det var nervepirrende å lese historien gjennom hennes synspunkt, da hun begynner å stille spørsmål om menneskene rundt seg, hva som er sant osv. Disse spørsmålene spekulerte jeg som leser over, og Rachel prøver iherdig å finne svar.

Noe jeg syntes var forvirrende var at boken hoppet frem og tilbake i tid stadig vekk, og det kunne da for min del bli litt vanskelig å følge med. Samtidig var det avgjørende at boken hadde både momenter fra fortid og nåtid, for slik fikk jeg innsyn i den fullstendige historien til karakterene.

Deler av handlingsforløpet var forutsigbart, men i de siste 200 sidene steg virkelig spenningen. Jeg opplevde den da som både nervepirrende og uhyggelig.

Paula Hawkins har forresten skrevet en ny roman kalt “Ut i vannet”, og jeg har skrevet meg på bibliotekets venteliste slik at jeg kan få lese boken. Jeg krysser fingrene for at også “Ut i vannet” blir en nervepirrende leseopplevelse.

Karakter: Svak 5

 

Har du lest boken “Piken på toget” av Paula Hawkins?

Boktips på en mandag – Hele livet på en dag av Alyson Richman

SONY DSC

Tittel: Hele livet på en dag (2013, Norsk utgave)

Forfatter: Alyson Richman

Forlag: Cappelen Damm

Kilde: Min egen boksamling

 

 

Denne mandagens boktips er en bok som sto litt for lenge i bokhylla, og da jeg først fikk lest den var det en magisk leseopplevelse. For å fortelle litt om bokens handling henviser jeg til baksideteksten til boken “Hele livet på en dag”.

PRAHA 1930-tallet: Studentene Lenka og Josef møtes og forelsker seg. De vandrer lykkelige gjennom byens vakre gater, og aner ingenting om det som snart skal komme til å skje. Men i bakgrunnen lurer krigen, og snart er nazistene på vei inn i byen. Lenka og Josef er jøder, og i tumultene rundt invasjonen kommer de bort fra hverandre. Det siste de rakk å gjøre, var å gifte seg.

NEW YORK 2000: I et selskap treffer Josef en kvinne han er sikker på han har sett før. Han blir sittende og se på henne en lang stund, før han ber om å få se på armen hennes. Hun bretter opp ermet, og på underarmen er det tatovert inn seks sifre; fangenummeret fra Auschwitz. Han ser på henne og sier: “Lenka, det er meg. Josef. Ektemannen din”.

Hentet fra baksiden til boken “Hele livet på en dag”.

SONY DSC

Dette var en bok som det var vanskelig å legge fra seg, og jeg ble virkelig grepet av historien. Boken inneholder flere sentrale momenter som kjærlighet, forelskelse, sorg og familie. Det var rørende og hjerteskjærende å lese om Lenka og Josefs kjærlighet for hverandre, og det var også spennende å lese om deres historier uten hverandre. Boken inneholder ikke bare en rørende kjærlighetshistorie, for som leser får man også innsyn i den forferdelige og grusomme behandlingen av jødene under andre verdenskrig. Det var vondt å lese om dette, men det er også så viktig å få kunnskap om hvordan forholdene var.

Det var ikke kun selve historien som grep meg som leser, men også hvordan forfatteren skrev om kjærligheten mellom Lenka og Josef. Richman skrev etter min mening vakkert om deres kjærlighet ved å bruke fargerike beskrivelser og sammenlikninger. For min del ble da deres kjærlighet mer levende, og jeg ble enda mer engasjert i historien.

Noe som dessuten var svært interessant ved boken var at flere av personene i boken var virkelige mennesker, og i “Forfatterens merknad” forteller Richman mer om dem.

Jeg anbefaler deg virkelig å gi boken “Hele livet på en dag” av Alyson Richman en sjanse, og jeg skulle gjerne lest enda mer om Josef og Lenka.

 

Har du lest “Hele livet på en dag” av Alyson Richman?

Har du et boktips denne mandagen? Del gjerne

Mord etter alfabetet av Agatha Christie

SONY DSC

Forlag: Aschehoug

Utgitt: 1972 (Norsk, 2.opplag).

Forfatter: Agatha Christie

Tittel: Mord etter alfabetet

Antall sider: 175

Kilde: Min egen boksamling

 

Om handlingen:

Tilsynelatende meningsløse drap som begås i alfabetisk orden: I Andover blir gamle fru Ascher klubbet ned, i Bexhill kveler morderen den unge og vakre Betty Barnard med hennes eget belte, i Churston myrder han sir Carmichael Clarke med et stumpt redskap.

Hvorfor nettopp disse tre? Hvorfor i alfabetisk rekkefølge?

Og mere uforklarlig: Morderen har den uhørte frekkhet å tilskrive den lille belgiske mesterdetektiven Hercule Poirot for å informere om hvert nytt mord- på forhånd.

Hentet fra baksiden til boken

 

 

Om forfatteren:

Da Agatha Christie, tidenes krimdronning, døde i 1976, hadde hun rukket å skrive 110 bøker – hvorav 80 var i krimgenren. Bøkene er solgt i to milliarder eksemplarer, de er oversatt til mer enn 150 språk, og det blir laget utallige filmer og fjernsynsserier som bygger på Christie-romaner og -noveller. Agatha Christie debuterte i 1920 med “Styles-mysteriet”, der hennes mest kjente detektivskikkelse, Hercule Poirot, ble introdusert. Først ti år senere dukket Miss Marple opp i “Mord på prestegården”.

Hentet fra Aschehougs hjemmeside her.

 

Min mening:

“Mord etter alfabetet” var en av bøkene til Agatha Christie som jeg kjøpte brukt for en billig penge, og jeg er så glad for at jeg kjøpte flere av dem. For dette er underholdning!

Dette er den andre boken jeg leser skrevet av Agatha Christie, og også den andre boken jeg leser om Poirot. Sammenlignet med boken “Barneselskapet” syntes jeg denne var mer oversiktlig, og jeg fikk lettere kontroll på karakterenes navn og hvilke karakterer som var av betydning.

Denne gangen hadde jeg en anelse om hvem som kunne være morderen, men selvfølgelig tok jeg feil. Poirot kom nok en gang med en logisk, briljant og nærmest aha-følende forklaring på mordgåten.

Boken var fylt med spenning, og det var vanskelig å løsrive seg fra historien før man fikk vite hvem som var morderen. Som leser ønsker man å vite mer for å kunne løse gåten, og dessuten er Poirot virkelig en interessant karakter som samtidig er et geni. Etter min mening er bøkene til Agatha Christie så spesielle på grunn av at hun klarer å skape en unik stemning i bøkene, og hun klarte å skape en stemning som vekket nysgjerrigheten til leserne denne gangen også.  

Karakter: Sterk 5

Har du lest “Mord etter alfabetet” av Agatha Christie?

Leseliste for oktober

Nå er vi i måneden oktober, og jeg blir stadig overrasket over hvor fort tiden går. Det var da ikke så lenge siden det var sommer? Uansett tenkte jeg å dele med dere noen av bøkene jeg planlegger å lese denne måneden.

SONY DSC

Jeg tenker å lese

“SVK” av Roald Dahl

“Heksene” av Roald Dahl

I fjor fylte Roald Dahl 100 år. Flere bokhandlere hadde gode tilbud på flere av bøkene hans da, og da fikk jeg blant annet kjøpt “Heksene”. “SVK” fant jeg faktisk på en bokloppis, og fikk dermed kjøpt den til en rimelig penge. Tidligere har jeg lest “Matilda”, “Charlie og sjokoladefabrikken” og “Charlie og den store glassheisen”. Med andre ord har jeg ikke lest så mange av bøkene hans, men jeg gleder meg til å utforske flere av dem.

SONY DSC

Å lese to bøker på en måned er kanskje litt lite, men “SVK” og “Heksene” er de bøkene jeg er nokså sikker på at jeg kommer til å lese. Jeg har erfart at det å lage store leselister kan virke litt demotiverende for lesemotivasjonen, og derfor tenker jeg ikke å planlegge flere bøker for oktober. Da får heller lesemotivasjonen min gjennom måneden fortelle meg hva jeg skal lese ellers.

Hva tenker dere å lese i oktober?

Boktips på en mandag – Me Before You av Jojo Moyes

Denne mandagens boktips vil være boken “Me Before You” av Jojo Moyes, eller “Et helt halvt år” som den heter på norsk. Dette er en populær bok, og er det en bok jeg ofte får spørsmål om jeg har lest – så er det denne.   

SONY DSC

Tittel: Me Before You (2012, engelsk i pocket)

Forfatter: Jojo Moyes

Forlag: Penguin Books

Kilde: Min egen boksamling

 

For å fortelle litt om bokens handling henviser jeg til baksideteksten til boken “Me Before You”.

Lou Clark knows lots of things.

She knows how many footsteps there are between the bus stop and home. She knows she likes working in The Buttered Bun tea shop and she knows she might not love her boyfriend Patrick.

What Lou doesn’t know is she’s about to lose her job or that knowing what’s coming is what keeps her sane.

Will Traynor knows his motorcycle accident took away his desire to live. He knows everything feels very small and rather joyless now, and he knows exactly how he’s going to put a stop to that.

What Will doesn’t know is that Lou is about to burst into his world in a riot of colour. And neither of them knows they’re going to change the other for all time.

Hentet fra baksiden til boken “Me Before You”

SONY DSC

Som sagt tok det en stund før jeg plukket opp denne boken, og det er godt gjort at jeg ikke fikk vite om flere “spoilere”. De har jeg klart å unngå ganske så godt, og dermed klarte jeg å nyte boken for det den er. Boken er lettlest og omhandler et vanskelig tema, noe som førte til at jeg som leser begynte å tenke over hvilke tanker jeg har om dette diskusjonsfylte temaet. Dessuten fikk boken meg til å føle så mye forskjellig. Man kan kanskje si at boken er litt som en berg- og dalbane når det kommer til følelser. Den fikk meg nemlig til å le, bli frustrert, smile og ikke minst gråte.

Boken har et bredt spekter av ulike spennende karakterer, og av karakterene ble jeg spesielt sjarmert av hovedkarakteren Louisa Clark. Med sin humor, sjarm og fargerike personlighet ble historien så levende. Jeg gleder meg til å lese fortsettelsen på historien!

Har du lest boken “Me before You”?