Boktips på en mandag # Hver dag av David Levithan

SONY DSC

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2012

Forfatter: David Levithan

Tittel: Hver dag

Kilde: Biblioteket

Da var det mandag igjen, som vil si at det er på tide med et nytt boktips. Denne mandagen blir det boken “Hver dag” av David Levithan. Så litt om handlingen:

Hver morgen våkner A i kroppen til en ny person. Det er umulig å vite hvor eller hvem det blir neste gang. A har akseptert dette og til og med laget seg sine egne leveregler:

Ikke bli for involvert.

Ikke bli lagt merke til.

Ikke blande seg inn.

 

Alt går som det skal, helt til dagen A våkner i Justins kropp og møter Justins kjæreste Rhiannon. Nå gjelder ikke reglene A har levd etter lenger. For endelig har A funnet noen han vil være sammen med – hver eneste dag.

Hentet fra baksiden til boken “Hver dag”.

SONY DSC

Dette er en bok med nostalgisk verdi for meg, for jeg leste den for første gang da jeg gikk på videregående. Jeg likte boken kjempegodt da, og jeg sitter igjen med mange positive følelser etter å ha lest den for andre gang. Så dette er en bok man fint kan lese om igjen, og sannsynligvis får jeg mitt eget eksemplar i boksamlingen min etter hvert.

Det som vekket interessen min for boken var selvfølgelig den underlige historien. En person som blir en del av kroppen til en ny person hver dag? Så absurd tenkte jeg. Det er spennende å lese om A sitt liv, og han/hun gir oss innsyn i hvordan denne tilværelsen er. Jeg synes det er vakkert å lese A sin beretning om hva det å være menneske innebærer, og at vi mennesker egentlig er veldig like hverandre. A sin tilværelse har i alle fall gitt han/henne kunnskap om dette. Vi får riktignok ikke bare vite om tilværelsen til A, men også til personene han/hun låner kroppene til for en dag. Jeg synes det er fantastisk at man kan få innsyn i så mange personers liv, og det ved å lese kun en bok!

Logisk nok er ikke tilværelsen til A enkel. Det er både spennende og rørende å lese om A sin første kjærlighet. For hvordan skal et forhold fungere, når den ene parten endrer kropp for hver dag som går?

Vil du lese en spennende, rørende og annerledes bok, så tror jeg “Hver dag” av David Levithan er et godt boktips til deg!

Har du et eller flere boktips denne mandagen?

 

Vakre bøker # Stolthet og Fordom

SONY DSC

Jeg ønsket å dele enda en vakker skatt fra boksamlingen min, og her ser dere min norske utgave av “Stolthet og Fordom” av Jane Austen.

SONY DSC

 Jeg kjøpte riktignok den engelske utgaven for noen måneder siden, men en slik rosa skapning måtte få et hjem i bokhylla mi. Julie og jeg var på bokshopping da vi fant denne skatten, og ingen av oss klarte å motstå fristelsen. En fin bonus var forresten at den var på kampanje til 79 kroner. 79 kroner for en vakker innbundet bok slår aldri feil.

SONY DSC

Det var forresten ikke bare bokomslaget som var rosa- sidene var nemlig også rosa. Du kan vel ikke få en mer rosa bok, hehe. Jeg elsker forresten at sidene til bøker har slike sterke farger, for det er en så vakker detalj.

Nå har jeg altså to utgaver av “Stolthet og Fordom”, og da burde jeg virkelig lese historien snart. So many books, but so little time…..

Har du lest “Stolthet og Fordom”?

 

NYTT I HYLLA # Allende

For en del uker siden var jeg på bokloppis, og da fant jeg en liten samling av noen brukte bøker.

SONY DSC

“En lykkens datter” av Isabel Allende

“Åndenes hus” av Isabel Allende

“Eva Luna” av Isabel Allende

“Eva Luna forteller” av Isabel Allende

Jeg valgte som dere ser mange bøker av forfatteren Isabel Allende. Har ikke lest noe av henne tidligere, men det er alltid morsomt å gi en ny forfatter en sjanse! Det var dessuten en fin bonus å finne dem brukt, for da blir prisen så mye bedre!

SONY DSC

Jeg hadde kun hørt om en av bøkene til Isabel Allende, nemlig “Åndenes hus”. Den var veldig populær for en del år siden, og jeg har sett deler av filmatiseringen av boken. Gleder meg til å både gi den boken og de andre en sjanse!

Har du lest noe av Isabel Allende?

Kjøpt noen nye bøker i det siste- hvilke i så fall?

Boktips på en mandag – Kunsten å ikke kaste mat av Thomas Horne

SONY DSC

Forlag: Handverk Forlag

Utgitt: 2017

Forfatter: Thomas Horne

Tittel: Kunsten å ikke kaste mat

Kilde: Biblioteket

Denne mandagens boktips er boken “Kunsten å ikke kaste mat” av Thomas Horne. For noen uker siden lånte jeg den på biblioteket, og det tok ikke lang tid før den var ferdiglest. Så litt om hva boken handler om:

“Vi har blitt generasjonene som kaster mat – minst en tredel av alt vi produserer. Det er katastrofalt for klimaet og miljøet vårt. Det er åpenbart et økonomisk problem, og dypest sett er det umoralsk, så lenge bortimot en milliard mennesker legger seg sultne hver eneste dag. Med denne boka kan du bidra til å redusere matkastingen. Vi går gjennom mer enn 100 av de vanligste matvarene og forklarer hvordan du kan vurdere holdbarheten med dine egne sanser. Stort sett går det nemlig helt fint å spise mat som har gått ut på dato eller ser litt trist ut. Boka gir også råd om oppbevaring, planlegging og bruk av restemat.”

Hentet fra baksiden til boken “Kunsten å ikke kaste mat”.

SONY DSC

Jeg hadde hørt litt om denne boken før jeg lånte den på biblioteket, og tenkte at en bok med et så viktig tema fortjener min oppmerksomhet. Den første delen av boken forteller hvorfor det er så viktig at vi begrenser matsvinnet, og diskuterer i tillegg hvorfor man så lett kaster mat. Denne delen av boken ga i alle fall meg en vekker, og gjorde at jeg følte større ansvar og interesse for å bry meg mer om matkasting.

Deretter gir boken generelle tips til hvordan man skal unngå å kaste mat. Mange av disse generelle tipsene omhandler hvordan du skal unngå at maten i det hele tatt blir i dårlig. Resten av boken fungerer som et oppslagsverk til hvordan man skal vurdere kvaliteten til noen av de vanligste matvarene.

Jeg lærte masse av å lese denne boken. Både angående hvorfor det er så viktig å unngå matkasting, og hvordan jeg som privatperson kan bekjempe dette problemet. Noe jeg satte stor pris på var at Horne forklarte nøye hvorfor enkelte matvarer har dårligere holdbarhet, og han ga dessuten tips til hva du kan gjøre med f.eks. grønnsaker som ikke er i den beste tilstanden.

Jeg storkoste meg mens jeg leste denne boken, og opplevde å si “ahhh” og “interessant” flere ganger. Siden jeg lånte denne boken på biblioteket står den nå på ønskelisten min, for et slikt oppslagsverk skulle jeg gjerne hatt stående på kjøkkenet mitt. Slik kan jeg enkelt sjekke hva som var spesielt med holdbarheten til den og den matvaren. I tillegg tror jeg den ville fungert som en viktig påminner. En påminner om at jeg bør bruke sansene mine før jeg i det hele tatt vurderer å kaste mat.

Har du et eller flere boktips denne mandagen?

Vakre bøker # Cinder

Man skal ikke dømme en bok etter omslaget, men noen ganger må man bare rose enkelte bøkers vakre omslag. “Cinder” sitt cover er nemlig magisk fint, og i dette tilfellet vet jeg at bokens omslag er like bra som innholdet.

SONY DSC

For noen år tilbake leste jeg “Cinder” av Marissa Meyer, som er første bok i “The Lunar Chronicles”. Bøkene i serien er gjenfortellinger av kjente eventyr, og “Cinder” er logisk nok gjenfortellingen av Askepott. Hovedpersonen heter Cinder, og som i fortellingen om Askepott lever Cinder også med sin stemor og stesøsken. Så hva er det som gjør denne gjenfortellingen annerledes sier du? Jo, Askepott (eller Cinder) er en CYBORG! Det er selvfølgelig mange ulikheter og likheter til gjenfortellingen, men det faktum at Askepott er en cyborg kan kanskje vekke interessen hos noen. Bøker som inneholder både elementer fra eventyr og science fiction sier i alle fall ikke jeg nei takk til.

SONY DSC

Ut i fra at boken er en gjenfortelling av Askepott som en cyborg synes jeg bokomslaget er perfekt! Glasskoen er uthevet med sin knallrøde farge, og vi ser antydning til at Askepott er noe mer enn bare et menneske.

Et av mine mål for 2018 er faktisk å lese alle bøkene i “The Lunar Chronicles”. Serien består av 4 bøker, men det finnes i tillegg to enkeltstående bøker satt til samme univers. Jeg kan med andre ord se frem til masse spennende lesing!

Har du lest “Cinder” av Marissa Meyer?

Boktips på en mandag- Indias Datter av Shilpi Somaya Gowda

SONY DSC

Forlag: Juritzen forlag

Utgitt: 2011

Forfatter: Shilpi Somaya Gowda

Tittel: Indias datter

Kilde: Min egen boksamling

 

Denne mandagens boktips er “Indias datter” av Shilpi Somaya Gowda. Så litt om handlingen:

Jentebarn har ingen verdi på landsbygda i India, så når Kavita føder en datter, dreper ektemannen Jasu den nyfødte. Noen år senere føder Kavita nok en datter, og trygler sin mann om å få tilbringe en natt sammen med barnet. Den natten bringer hun datteren i sikkerhet på et barnehjem.

I USA vokser Asha opp hos trygge og kjærlige adoptivforeldre. Likevel trekkes hun mot sitt fødeland, og reiser til India for å finne sin bakgrunn. Historien strekker seg over 20 år, og fortelles av de to mødrene og datteren de deler. .

Hentet fra baksiden til boken “Indias datter”

SONY DSC

Jeg vil først og fremst si at dette var en bok som var handlingsdrevet og svært emosjonell. Det var mange tøffe og dramatiske scener i boken, og det var flere av scenene som gjorde meg både trist og sjokkert. Den grep tak i meg, og det var vanskelig å legge fra seg boken. Boken er lettlest og som sagt handlingsdrevet, og det var dermed enkelt å lese boken raskt. Dessverre fikk jeg ikke tid til å lese boken i det ønskede tempoet, for jeg måtte legge fra meg boken flere ganger på grunn av hverdagens plikter. Jeg hadde så mye annet jeg måtte prioritere, men det var vanskelig å legge fra seg denne boken. Jeg tok meg selv i å tenke over hva som kom til å skje videre i historien selv når jeg ikke leste boken.

Boken har også flere andre elementer ved seg som er verdt å kommentere. Den handler om kjærlighet, familie, adopsjon og ikke minst kultur. Diskusjonen av kulturens betydning ser vi spesielt gjennom Ashas opplevelse av å både ha tilhørighet til USA og India. Jeg syntes spesielt hennes erfaringer var interessante å lese om.

Boken har en litt brå avslutning, og jeg skulle så gjerne ønsket å lese mer. Jeg kunne gjerne tenkt meg å lese mer om disse karakterenes skjebner, men historien fikk likevel en fin avrunding.

Har du et eller flere boktips denne mandagen?

Litterære Accessories – Skottland

Av Litterære Accessories er det naturlig å vise dere bokmerkene mine. I dag ønsker jeg å vise dere et bokmerke jeg kjøpte da jeg var i Skottland.

SONY DSC

Turen til Skottland var en magisk tur, og jeg vil gjerne dit igjen en dag. Som minne måtte jeg selvfølgelig kjøpe et bokmerke. Vi dro til «Doune Castle» på turen, og det kan jeg virkelig anbefale videre. På turen gjennom slottet fikk vi et headset og lydopptak som vi brukte mens vi gikk gjennom slottet. Jeg lærte en god del om hvordan det var å bo på slottet mens det var i drift, og det var kjekt å ha sin egen guide på øret. På dette slottet har faktisk noen av scenene til tv-seriene Game of Thrones og Outlander blitt spilt inn. Det var dermed en spennende opplevelse for oss som var fans.

SONY DSC

En illustrasjon av slottet var til og med på bokmerket!

Hva synes dere om bokmerket?

Boktips på en mandag – The Ruby Red Trilogy av Kerstin Gier

SONY DSC

Forlag: Henry Holt Company

Forfatter: Kerstin Gier

Tittel på serie: The Ruby Red Trilogy

Tittel på bøker:

Ruby red (2011)

Sapphire Blue (2012)

Emerald Green (2013)

Kilde: Min egen boksamling

 

Denne mandagens boktips blir faktisk bokserien kalt «The Ruby Red Trilogy», og den består av tre bøker. Så litt om handlingen til den første boken i serien:

Sixteen-year-old Gwen lives with her extended- and rather eccentric-family in an exclusive London neighborhood. In spite of her ancestors’ peculiar history, she’s had a relatively normal life so far. The time-traveling gene that runs like a secret thread through the female half of the family is supposed to have skipped over Gwen, so she hasn’t been introduced to “the mysteries,” and can spend her time hanging out with her best friend, Lesley, watching movies and talking about boys. It comes as an unwelcome surprise then when she starts taking sudden, uncontrolled leaps into the past.

She’s totally unprepared for time travel, not to mention all that comes with it: fancy clothes, archaic manners, a mysterious secret society, and Gideon, her time-traveling counterpart. He’s obnoxious, a know-it-all, and possibly the best-looking guy she’s seen in any century…

Hentet fra bokomslaget til “Ruby Red”

SONY DSC

For det første vil jeg si at dette er en bok som har nostalgisk verdi for meg, for jeg leste den for første gang da jeg gikk på videregående. Jeg har tidligere lest bøkene både på norsk og engelsk, men ironisk nok har jeg ikke lest bøkene på deres originalspråk. Bøkene ble nemlig skrevet på tysk, da forfatteren Kerstin Gier er tysk. Slik blir det dessverre når man ikke kan tysk, haha.

Som nevnt over omhandler bøkene tidsreising, og jeg synes det er morsomt å drømme seg bort i hvordan dette foregår. I tillegg er bøkene fylt med spenning, drama og romantikk. På grunn av disse elementene blir man lett engasjert i historien.

En herlig bonus er forresten bøkenes nydelige covere, og de lyser opp i enhver bokhylle.

Har du et boktips denne mandagen?

Elefanter glemmer ikke av Agatha Christie

SONY DSC

Forlag: Aschehough

Utgitt: 1977

Forfatter: Agatha Christie

Tittel: Elefanter glemmer ikke

Kilde: Min egen boksamling

Antall sider: 180

Det ble lest litt krim i påsken, og da er det vel ikke så sjokkerende at det kommer en omtale av en bok i krimsjangeren.

Om handlingen:

Kriminalforfatterinnen Ariadne Oliver får under en litterær lunsj et overraskende spørsmål om sin guddatter: «Var det hennes mor som drepte hennes far, eller var det faren som drepte moren?». Fru Oliver blir først sjokkert, så nysgjerrig, og hun oppsøker sin gamle venn Hercule Poirot. De går i gang med å etterforske en tolv år gammel familietragedie. To unge menneskers lykke står på spill.

Hentet fra baksiden til boken “Elefanter glemmer ikke”.

SONY DSC

Min mening:

Hittil er det denne boken om Poirot som jeg har likt best. Jeg fikk raskt oversikt over de aktuelle karakterene, og hang med på historien. Historien om hva som skjedde med ekteparet er spennende, mystisk og til tider uhyggelig. Etter 12 år med spekulasjoner har det blitt en del rykter om ekteparet, og det blir Poirots oppgave å finne ut om noen av dem er sanne. Det virker på grunn av dette som om det er umulig å finne ut hva sannheten er – Nemlig hvordan denne familietragedien utspilte seg.

Som sagt likte jeg denne boken godt, og jeg klarte faktisk å vurdere meg frem til deler av løsningen på krimgåten. Man må jo bli imponert over seg selv da, for jeg har sjeldent samme tankekapasitet som geniet Hercule Poirot. Muligens klarte jeg å henge så godt med på grunn av at jeg ellers så en del krim i påsken. Da diskuterte vi i familien ulike teorier på hvem som var morderen i de ulike krimgåtene, og da får man tankeprosessen i gang!

Noe som fungerte som en rød tråd gjennom hele boken var forresten uttrykket “Elefanter glemmer ikke”. Uttrykket hadde en sentral betydning for historien om ekteparet, og jeg syntes bokens tittel var svært passende.

Ellers vil jeg påpeke at jeg blir imponert over at Christie klarer å skrive krimgåtene sine så korte og intense. Det at en krimgåte rekker å både bli presentert og løst på 180 sider er imponerende.

Karakter: Sterk 5

Har du lest “Elefanter glemmer ikke” av Agatha Christie?

Boktips på en mandag – Wonder av R.J Palacio

SONY DSC

Forlag: Random House Children’s Publishers UK

Utgitt: 2014

Forfatter: R.J Palacio

Tittel: Wonder

Kilde: Biblioteket

Denne mandagens boktips er den hjertevarme boken “Wonder” av R.J Palacio. Så, litt om handlingen:

I won’t describe what I look like. Whatever you’re thinking, it’s probably worse.

August Pullman was born with a facial difference that, up until now, has prevented him from going to a mainstream school. Starting 5th grade at Beecher Prep, he wants nothing more than to be treated as an ordinary kid – but his new classmates can’t get past Auggie’s extraordinary face.

Hentet fra goodreads, her.

SONY DSC

Først og fremst vil jeg si at dette er en fantastisk bok om det å være annerledes, og det er en bok man kommer til å huske.

Boken inneholder et bredt spekter av ulike karakterer. Og hvem lar seg ikke sjarmere av August sitt fantastiske vesen, godhet og humor. Før jeg begynte å lese historien om August forventet jeg å kun lese historien fra August sitt perspektiv, men der tok jeg feil. Historien fortelles også gjennom søsteren til August, flere av klassekameratene osv. På denne måten fikk man vite mer om forholdet mellom August og disse karakterene. Dette ga dybde til historien, og det var interessant å få fortalt historien gjennom dem.

Boken vekket så mange følelser hos meg, og den fikk meg til å smile, le og gråte. Kort oppsummert er dette en flott historie om hvordan det er å være annerledes, og hvor viktig det er å være et godt medmenneske.

Har du et eller flere boktips denne mandagen?