Boktips på en mandag – Barnepiken av Kathryn Stockett

SONY DSC

Forlag: Cappelen Damm

Utgitt: 2011

Forfatter: Kathryn Stockett

Tittel: Barnepiken

Kilde: Min egen boksamling

Endelig fikk jeg lest boken bak den fantastiske filmen «Barnepiken». Filmen så jeg for mange år siden, og den likte jeg kjempegodt. Av den grunn ønsket jeg å lese boken som var filmens utgangspunkt, og jeg storkoste meg under lesingen. Så, litt om bokens handling:

Barnepiken beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og deres hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i felles utfordring av grenser. 22 år gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge sin mor har ett viktig oppdrag: å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens vennine, Minny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer tilværelsen deres.

Hentet fra baksiden til «Barnepiken».

SONY DSC

Bokens historie er sterk og rørende, og det var til tider grusomt å lese om behandlingen av de sorte hushjelpene og generelt mørkhudede. Man fikk lett frysninger gjennom hele kroppen av å lese om flere forferdelige hendelser, men gjennom disse alvorlige stundene er også boken fylt med humor og glede. Av den grunn føler jeg denne boken har alt jeg ønsker i en god bok, og tårene mine under lesingen hadde ulike årsaker. Jeg kunne nemlig både ta til tårene under de triste øyeblikkene, og samtidig le så tårene trillet på grunn av bokens humor.

Jeg liker dessuten karakterutvalget i boken ganske godt, og de tre hovedkarakterene Skeeter, Aibileen og Minny er de som driver historien videre. De blir en interessant trio med deres ulike personligheter. Den ambisiøse Skeeter, den omsorgsfulle Aibileen og den bestemte Minny. Spesielt Minny hadde en unik personlighet, og hennes tøffe karakter, frekkhet og humor fikk meg lett til å trekke på smilebåndene.

Alt i alt, om du ønsker å lese en sterk historie fylt med en viktig lærdom, seriøsitet og humor, anbefaler jeg deg sterkt å plukke opp «Barnepiken». Ja, forresten – boken var minst like god som filmen. Om ikke bedre.

Har du et eller flere boktips denne mandagen?

Boktips på en mandag – The Spiderwick Chronicles

SONY DSC

Tittel på serie : The Spiderwick Chronicles

Tittel på bøker:

The Field Guide

The Seeing Stone

Lucinda’s secret

The Ironwood Tree

The Wrath of Mulgarath

 

Forfatter: Holly Black og Tony Diterlizzi

Forlag: Simon Schuster Books for Young Readers 

Kilde: Min egen boksamling

 

Denne mandagens boktips er bokserien «The Spiderwick Chronicles», som for meg var en veldig viktig bokserie da jeg var yngre. Bøkene handler om søsknene i familien Grace, nemlig Jared, Simon og Mallory. De flytter med sin mor til et nytt hus hvor de finner en merkverdig bok. Boken inneholder informasjon om de underligste skapningene du kan tenke deg, nemlig feer. Oppdagelsen av boken fører til en del spennende og skumle hendelser, og søsknene må dermed håndtere ulike utfordringer knyttet til dette.

 

SONY DSC

Som sagt var disse bøkene en svært viktig bokserie for meg som liten, og jeg elsket å lese om eventyrene med Jared, Simon og Mallory. Ikke minst var det veldig spennende å lese om alle de ulike skapningene. Bøkene inneholder dessuten noen vakre illustrasjoner, og man kan dermed drømme seg bort i både historien og i disse flotte tegningene. Bøkene blir kategorisert i aldersgruppen «Middle Grade», men av nostalgisk verdi ønsket jeg å lese bøkene på nytt som voksen. Det er noe spesielt med det å lese slike bøker på nytt som voksen. Selvfølgelig er det morsomst å lese disse bøkene som barn, men nostalgisk lesing har en unik verdi for en voksen leser.

Har du et eller flere boktips denne mandagen?

Hvilke bøker har nostalgisk verdi for deg?

Boktips på en mandag – Øya av Victoria Hislop

SONY DSC

Forlag: Schibsted

Utgitt: 2007

Forfatter: Victoria Hislop

Tittel: Øya

Kilde: Min egen boksamling

 

Denne mandagens boktips er “Øya” av Victoria Hislop. Om jeg husker riktig var denne boken nokså populær for en del år siden, men selv leste jeg først boken nylig. Så litt om bokens handling:

Alexis Fielding står foran en av sitt livs store beslutninger, og for å kunne ta det rette valget trenger hun å vite mer om sin mors fortid. Alt Sofia noen gang har fortalt, er at hun vokste opp i en liten landsby på Kreta før hun flyttet til London. Da Alexis bestemmer seg for å dra til Kreta, gir Sofia henne et brev som hun skal ta med til hennes gamle venninne Fotini, og lover at Alexis skal få vite mer.

Vel fremme i Plaka blir Alexis overrasket over å oppdage at landsbyen ligger bare et steinkast fra Spinalonga – den lille, fraflyttede øya der det i mange år lå en koloni for spedalske. I Plaka finner hun Fotini, og endelig får hun høre den historien som Sofia har holdt skjult: historien om Alexis’ oldemor Eleni og hennes døtre, og om en familie som har vært hjemsøkt av tragedie, krig og lidenskap. Alexis oppdager hvor tett hennes egen tilknytning til Spinalonga er, og hvordan øyas hemmeligheter holder dem alle i sitt grep.

Hentet fra boken “Øya”.

SONY DSC

Først og fremst synes jeg dette er den ultimate boken å lese om sommeren. Hovedsakelig på grunn av at handlingen er plassert i Hellas, og jeg elsker å tilbringe sommeren i Hellas. Av den grunn opplevde jeg beskrivelsene av Hellas, de ulike greske byene og øyene som idylliske. Jeg opplevde dessuten beskrivelsene som svært realistiske, og syntes det var morsomt å lese en historie plassert i Hellas.

Etter min mening var historien veldig engasjerende, og jeg ønsket å bare vite mer og mer om hvordan familiens historie var. Dessuten var det veldig spennende å få kunnskap og innsyn i tilværelsen til de spedalske. En svakhet ved boken er riktignok at store deler av fortellingen var plassert i fortiden. Historien om Eleni og hennes døtre var utrolig spennende, men jeg følte at man lett glemte historiens utgangspunkt – nemlig Alexis. Det er likevel forståelig at historien om Eleni og døtrene får hovedfokuset, da fortellingen ønsker å vise hvordan familiens fortid preger nåtiden.

Har du et eller flere boktips denne mandagen?