Boktips på en fredag – Jenta i veggen

SONY DSC

Forlag: Cappelen Damm

Utgitt: 2018

Forfatter: Lena Lindahl

Tittel: Jenta i Veggen – i skjul for nazistene

Kilde: Biblioteket

 

Denne ukens boktips blir en av bøkene jeg fikk lånt på biblioteket, nemlig “Jenta i Veggen”. Så, litt om handlingen:

 

Ei norsk, jødisk jente, Betzy Rosenberg gjemte seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim.

Betzy overlevde rett under nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne.

Fra høsten 1942 helt til krigen tok slutt i maidagene 1945, levde hun i frykt for å bli sendt til en sikker død.

Mens resten av familien ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz, var Betzy jenta i veggen.

Dette er hennes fortelling.

Hentet fra baksiden til boken.

SONY DSC

Jeg var på bibliotekets venteliste i flere uker for å lese denne boken, og jeg var veldig spent rundt hvordan den skulle være. Historier fra andre verdenskrig og historier fra Holocaust synes jeg er spennende å lese, og Betzy Rosenbergs historie er en av de hjerteskjærende.

For min del var det spesielt interessant og engasjerende å lese boken da historien er fra Trondheim. Jeg er godt kjent i Trondheim, og derfor føltes historien så nær da jeg er kjent med flere av stedene som boken henviser til. Bokens handling føltes dermed både så nær og samtidig så fjern, for at slike forferdelige handlinger kan skje er for min del nærmest uforståelig. Ved å lese boken fikk jeg dessuten masse kunnskap om viktige hendelser, sentrale personer og om hvordan situasjonen var i Trondheim under andre verdenskrig.

Boken forteller en gripende historie om tilværelsen til Betzy Rosenberg som jøde under andre verdenskrig. Den var intens og nervepirrende til tider, og jeg tror dette vil være en bok man sent vil glemme.

 

Har du et eller flere boktips denne fredagen?

NYTT I HYLLA # Biblioteket

I løpet av sommeren stakk jeg innom biblioteket for å låne noen nye bøker. Da ble det denne fine bunken med bøker.

SONY DSC

“The Storyteller” av Jodi Picoult

“Jenta i Veggen” av Lena Lindahl

“Hun ba om det” av Louise O’Neill

“En annen dag” av David Levithan

SONY DSC

Jeg har allerede lest “Jenta i Veggen”, og kommer til å skrive om den i et kommende innlegg. Av de resterende er jeg spesielt spent på å lese “En annen dag”.  Første gangen jeg hørte om den boken trodde jeg det var en fortsettelse av “Hver dag”, og jeg har forresten skrevet om “Hver dag” som et boktips tidligere. Det var dessverre ikke en fortsettelse av historien, men samme historie bare fortalt gjennom karakteren Rhiannon. Det kan bli en spennende vri på historien!

Hva lånte du sist fra biblioteket?

Boktips på en torsdag – Simon VS The Homo Sapiens Agenda

SONY DSC

Forlag: Balzer+Bray/Harpercollins Publishers

Utgitt: 2015

Forfatter: Becky Albertalli

Tittel: Simon VS The Homo Sapiens Agenda

Kilde: Min egen boksamling

Dere er jo vant til å få boktips på mandager, men mandagene mine har vært nokså travle i det siste. Av den grunn kommer jeg til å prøve å gi et boktips ukentlig, men hvilken dag jeg presenterer boktipset vil variere. Dagens boktips er boken “Simon VS The Homo Sapiens Agenda” av Becky Albertalli. Flere booktubers har rost denne boken opp til skyene i flere år, og jeg fikk endelig lest den til slutt! Så, litt om bokens handling:

Sixteen-year old and not-so-openly gay Simon Spier prefers to save his drama for the school musical. But when an email falls into the wrong hands, his secret is at risk of being thrust into the spotlight. Now Simon is actually being blackmailed: If he doesn’t play wingman for class clown Martin, his sexual identity will become everyone’s business. Worse, the privacy of Blue, the pen name of the boy he’s been emailing with, will be jeopardized.

As his email correspondence with Blue grows more flirtatious every day, Simon’s junior year has suddenly gotten all kinds of complicated. Simon has to find a way to step out of his comfort zone before he’s pushed out- without alienating his friends, compromising himself, or fumbling a shot at happiness with the most confusing, adorable guy he’s never met.

Hentet fra baksiden av boken.  

SONY DSC

 

Først og fremst må jeg si at dette er en veldig morsom bok. Jeg smålo gjennom store deler av boken, og den fikk enkelt frem smilet hos meg. Hovedpersonen Simon har en veldig unik humor, og er i seg selv en veldig spennende karakter. Man ønsket å bli bedre kjent med Simon, og det fikk vi ved å lese om hvordan han opplevde det å være homofil. Etter min mening er boken en flott historie om en ung gutts opplevelse av å være homofil. Historien utmerker seg ved at den både er humoristisk og alvorlig rundt Simons ulike utfordringer.

Historien om Simon ble forresten ferdiglest på en dag. Boken er riktignok lettlest, men å lese den ferdig på en dag viser hvor avhengighetsskapende den faktisk var.

“Simon VS The Homo Sapiens Agenda” har forresten blitt filmatisert. Filmen heter “Love, Simon”, og den hadde premiere i juni. Jeg gleder meg enormt til å se filmen, og jeg krysser fingrene for at den ikke kommer til å skuffe meg.

Har du et eller flere boktips denne torsdagen?

Favoritter i Juli

SONY DSC

Innleggene mine over månedsfavoritter blir ikke så ofte som jeg skulle ønske, men her ser dere noen favoritter fra juli.

 

SONY DSC

Solbriller fra Gina Tricot

Disse solbrillene kjøpte jeg på sommersalget til Gina Tricot. De er røde, og innfatningen har en rosegull farge over seg. Liker spesielt den rosegulle innfatningen, og jeg har aldri eid solbriller med en slik innfatning.

 

SONY DSC

H&M Nailpolish, Phoenix.

Denne superfine neglelakken kjøpte jeg på et sminkesalg hos H&M. Da kunne man få to sminkeprodukter til 30 kr, noe som vil si at jeg fikk denne herlige lakken for kun 15 kr(!!). Det som gjør denne lakken så spesiell er dens fargeendringer i solen. I det ene øyeblikket er den rosa, oransje, rød eller gullaktig. Navnet Phoenix passer utmerket på en slik magisk lakk.

 

SONY DSC

Isadora, Foundation Color Blender

I innlegget mitt for favoritter fra april viste jeg en BB-cream fra Isadora. Den likte jeg kjempegodt, men fargen var litt for gul til min hudtone. Det problemet er nå løst når jeg bruker Foundation Color Blender fra samme merket. Da bruker jeg 1-2 dråper fra dette produktet, og blander det med mengden BB-cream jeg skal bruke. Slik ble dette fargekorrigeringsproduktet redningen min, for nå har jeg en foundation som jeg både er fornøyd med kvalitetsmessig og hudtonemessig. Yaaay!

 

SONY DSC

Sko fra Sarah Panter

Jeg har brukt disse skoene ekstremt mye i juli, og jeg elsker dem. Jeg har lenge lett etter slike sommersko med skinninnfatning, og så fant jeg dem til slutt på Sarah Panter. Sarah Panter er forresten Norges første pantebutikk, og jeg liker den butikken kjempegodt. I butikken kan du pante dine egne klær, og samtidig kjøpe klær som andre kunder har pantet. For å forstå pantingen kan jeg skrive et eksempel: Du panter en bukse som butikken mener de kan selge til 100 kr, og da får du utbetalt 25% av denne prisen. Med andre ord tjener du 25 kroner på å pante denne buksen. Et genialt system! Sarah Panter er med andre ord en miljøvennlig klesbutikk, og jeg har funnet mange rimelige og flotte skatter der.

 

SONY DSC

Makeupmekka, The Brow wow pencil, Light Brown

Dette er et vidunderprodukt for brynene mine. Den er enkel å bruke og i tillegg synes jeg brynene holder seg fine ut dagen. Jeg har brukt opp flere, og er ganske sikker på at dette blir et fast favorittprodukt i sminkevesken min.

 

Hvilke favoritter hadde du i juli?

NYTT I HYLLA # Bursdagsgaver for en bokelsker

Jeg fylte år i juni, og da fikk jeg flere flotte bursdagsgaver. Noen av de flotte bursdagsgavene var bøker, og her ser dere en liten samling av noen av bøkene jeg fikk. Jeg fikk også flere bøker til bursdagen min, men de kommer jeg til å vise i andre typer innlegg.

SONY DSC

“The Loneliest Girl in the Universe” av Lauren James

“Simon VS. the Homo Sapiens Agenda” av Becky Albertalli

“Norse Mythology” av Neil Gaiman

“Timer av Fløyel” av Alyson Richman

“58 turer i Trondheim og omegn”

“De sovende” av Stephen King og Owen King

“Renegades” av Marissa Meyer

 

SONY DSC

“Timer av fløyel” gleder jeg meg spesielt til å lese, da jeg har likt de tidligere bøkene av Alyson Richman svært godt. De jeg har lest er “Hele livet på en dag” og “En himmel av brev”, og begge to har vært tidligere boktips på mandag. Så får vi se om “Timer av Fløyel” også blir et kommende boktips på en mandag.

 

SONY DSC

Som bursdagsgave fikk jeg også “58 turer i Trondheim og omegn”, for venninnene mine ønsker å få meg mer ut på tur. Det er veldig avslappende (og selvfølgelig sunt) å dra på skogsturer, så jeg krysser fingrene for at jeg får opplevd flere av turstiene. Ut på tur skal jeg i alle fall!

 

SONY DSC

Jeg fikk også denne gigantiske boken av Stephen King og Owen King, nemlig “De sovende”. Har hørt flere snakke om boken, og som mange av Stephen Kings bøker virker den å være veldig skummel. Owen King er forresten sønnen til Stephen King, og jeg tror det kan bli interessant å lese en bok som de har skrevet sammen. Tror ikke jeg kommer til å prioritere å lese den nå i sommer, men til høsten rundt Halloween må jo dette være en perfekt bok. Så jeg krysser fingrene for at jeg både får nok tid og mot til å lese denne mursteinen av en bok.

Har du skaffet deg/fått noen nye bøker i det siste- Hvilke i så fall?