Boktips på en onsdag – Leksikon om lys og mørke

Tittel: Et leksikon om lys og mørke

Av: Simon Stranger

Utgitt: 2018

Kilde: Lånt

Forlag: Aschehoug

Dagens boktips er fjorårets boksensasjon, nemlig boken kalt «Et leksikon om lys og mørke».  Bokens historie tar utgangspunkt i jødeforfølgelsene fra andre verdenskrig, og jeg synes alltid slike historier er veldig spennende. Heldigvis fikk jeg låne boken av en veldig god kollega, og nå har jeg fått lest den ferdig. Så, litt om bokens handling:

«Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistorienes mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap?

Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Banderklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller han overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelse, utenforskap og sinne kan få. Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre.»

Hentet fra baksiden til boken

Først og fremst må jeg si at jeg ikke føler at jeg har lest noe lignende før. Jeg har riktignok lest mange historier som tar utgangspunkt i andre verdenskrig og Holocaust, men denne historien blir så unik med sitt leksikonformat. Med sitt leksikonformat blir språket så vakkert og nærmest poetisk, noe som blir en sterk kontrast til de svært tunge og dystre historiene. Som dere forstår fant jeg bokens leksikonformat svært unik, og jeg føler boken berører mange ulike sjangre på samme tid. Boken blir kategorisert som en roman, og den har helt klart fiksjonselementer men hendelsene og personene er basert på historiske hendelser samtidig.

Boken tar utgangspunkt i Strangers jødiske svigerfamilie, men den inneholder også flere historier om Rinnan og banden hans. Det var veldig spennende å få dette innsynet, men det kunne også være vanskelig å få fullstendig oversikt over alle karakterene. Plutselig kunne vi nemlig få innsyn i tippoldefarens historie, besteforeldrenes historie eller Rinnans historie. Av den grunn måtte man være ganske konsentrert mens man leste denne historien, men jeg mener at Stranger klarte å presentere dem på en så oversiktlig og ryddig måte som mulig.

Ved å lese denne boken lærte jeg masse nytt og forferdelig om Rinnanbanden, og det var til tider skremmende å lese disse historiene. Jeg satt med oppsperrede øyne i flere deler av boken, og den ga meg til tider frysninger.

Jeg anbefaler deg sterkt å plukke opp «Et leksikon om lys og mørke», og jeg er så glad for at den ble min første leseopplevelse i 2019. For en flott måte å starte leseåret på!

Har du et boktips denne onsdagen?

6 kommentarer
  1. Jeg ELSKET denne boken!!! SÅ utrolig spennende å lese om Rinnan-banden, og språket til Stranger er helt nydelig.
   Boktips: Jeg ble akkurat ferdig med Else går til psykolog av Else Kåss Furuseth, som jeg ikke likte så godt i starten pga. formatet (det er kun dialog mellom Else og psykologen) men etter hvert som jeg ble vant til det likte jeg boken veldig godt. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg